torsdag 8 april 2010

Jag blir helt förkrossad, jag vet inte vad jag ska ta mig till, när jag går in och läser i grupperna som skapats på Facebook efter att den 78:a åriga tanten mördades i Landskrona. Det fullständigt svämmar över av rasistiska kommentarer och påhopp. Det är fruktansvärt det som hänt, och det är förjävligt och bortom min förståelse hur man kan göra något sådant, men det handlar fan inte om vart killen som gjorde det kommer ifrån eller huruvida han är muslim eller inte. Det har ingenting med saken att göra. Alla dessa rasistiska kommentarer! Fy fan!

Det är samma sak som när jag hittade en grupp på FB som motsätter sig byggandet av en moské vid Ramberget. Texten till gruppen börjar att beskriva att de inte vill ha någon moské i detta fina naturområde, att det förstör den fina parken. Men sedan kommer det:

...platsen är dåligt vald då den inkräktar på ett svenskt område...Ramberget och området runt Ramberget har ingenting med islam att göra och bör därför inte bli en symbol för islam...


Seriöst? Svenskt område? Jösses. Och sen kommer alla rasistiska kommentarer. Några skriver tex att de ska gå och hälla grisblod på platsen så håller de sig nog borta. De kommer med verkliga hot mot moskén och Muslimer. Jag kan förstå att man inte vill ha en byggnad där. Jag kan förstå att man vill bevara parken, men då ska man vilja säga nej till alla byggnader som skulle kunna byggas där. Kyrka, synagoga eller bibliotek ska inte spela någon roll! Men dessa människor säger nej bara för att det är en moské, och det är förjävligt.

Tittar man på bilderna i gruppen blir man heller inte särkilt upprymd. På en bild ser man ett fotbollslag klädda i Niqab (eller egentligen är det nog ett gäng som skojar med svarta lakan på sig...), kommentarerna är skrämmande:

NEJ , VI SKA ABSOLUT INTE ACCEPTERA DETTA ! DET ÄR SVERIGE NT NÅGOT JÄVLA ARAB LAND


Jag vet som sagt inte vad jag ska ta mig till. Är det, som Sina från Rösta Demokratiskt! sa förra lördagen, endast några få personer med fake accounts som skriver alla dessa kommentarer? Jag vet inte, men det känns faktiskt inte så. Det känns som om att de blir fler och fler, att islamofobin bara breder ut sig mer och mer. Sjukt.

Ännu ett exempel kommer från P3 och Brunchrapportens kommentarsfält.. På P3 är förövrigt bla. SD-anhängare flitiga. Men i alla fall. Denna text handlade om tre muslimska "it-girls", alltså muslimska kvinnor som gjort något extra och står ut. En av kommentarerna löd:

Haha vilka pack muslimer är alltså:)

Förutom att de misshandlar 20 åriga tjejer nästan till döds i Sverige så dödar de 80åriga damer i parkeringsplattser..

Det är väl detta som politiker kallar den underbara mångkulturen. Tänk förr då det knappt dog någon vad tråkigt det var.


Detta, till en nyhet som inte hade något alls med att någon som mördats eller misshandlats att göra, tvärtom (inte för att en misshandel skulle rättfärdiga en sån kommentar, men ja, ni fattar). Denna kommentar var skriven av "AA" som jag märkt är just en såndär flitig kommenterare på p3s sidor.. han fick dock ett bra svar:

Men du, allvarligt: VILKA var "de" som vållade tantens död?! Du är bra fast i att tänka kollektivt va? I så fall tänker jag anklaga dig för både Malexandermorden, Palmemordet och Flink-massakern. Är du med på det?


Nu får det vara nog!

Förövrigt ska jag på konferens med spa imorn, det ska bli skoj! :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet Amanda! Tycker det är skrämmande med rasism börjar bli så accepterat och att inga säger ifrån! / Tidblom

Amanda sa...

Tack Tidblom :)
Hade visst missat din kommentar!
Visst är det. Det känns ibland som att man är en minoritet i sin åsikt.. Men så är det ju egentligen inte. Det är nog bara det att folk inte vågar säga vad de tycker.. Vilket också är jävligt skumt, att vara ickerasist borde vara det naturligaste som finns, lika naturligt som att alla är olika ;)

Kul att du hittade hit förresten!